Työhyvinvointi-messut

Laiteturvallisuudesta altistumisen hallintaan – esimerkkinä melu ja tärinä

to 13.09.2018 14:30-16:00

Seminaaritila, Hyvinvointi kylä

Euroopan työolodirektiivit vuosikymmen sitten toivat suuremman vastuun laitteiden ja työkalujen hankkijalle. Valmistajalle jäi vastuu kertoa vaarat, mm. melu ja tärinäpäästöarvot. Kuitenkin melu aiheuttaa edelleen 1000 ammattitautia joka vuosi. Lukuisissa työympäristöissä esiintyy erilaisia meluun ja ääniin liittyviä ongelmia. Moni altistuu melulle tai häiriintyy ylimääräisistä äänistä, millä on vaikutusta työtehokkuuteen ja työssä jaksamiseen. Aina ei välttämättä osata tunnistaa melun laaja-alaisia vaikutuksia terveyteen sekä melun esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä ympäristössä ja ennen kaikkea sitä, että pienilläkin muutoksilla ja hyvällä suunnittelulla voidaan ongelmat saada hallintaan.

Kuulonsuojaimet kehittyvät nopeasti varsinkin elektronisten mallivaihtoehtojen kautta. Silti työhön soveltuvia kuulonsuojaimia ei edelleenkään käytetä esimerkiksi sellaisilla aloilla, missä tarvitaan paljon viestintää. Kuulonsuojaimia ehdotetaan myös käytettäväksi esimerkiksi avotoimistoissa. Erilaiset suojainyhdistelmät ovat myös haaste valinnassa. Kuulonsuojainten oikeaan valintaan tulee kiinnittää yhä enemmän huomiota.

Tavoitteena on luoda näkemystä siitä ketjusta, miten työvälineet ja työympäristö vaikuttavat työntekijöiden altistumiseen melulle ja tärinälle. Mitä tietoja on saatavilla ja miten altistuminen fysikaalisille tekijöille määräytyy? Miten työpaikkojen melu- ja tärinäongelmat tulisi ratkaista? Seminaari kestää 1,5 tuntia ja se on tarkoitettu kaikille messuosallistujille.

Seminaarin järjestää Suomen Työhygienian Seura ry.

 

Seminaarin ohjelma:

klo 14.30 Johdanto
Rauno Pääkkönen, Tmi Rauno Pääkkönen

klo 14.45 Melun ja tärinä tilanne ja kehitys
Tapani Ollila, Työterveyslaitos

klo 15.05 Työpaikkojen ääniongelmat haltuun äänitekninen suunnittelu osana ratkaisuja
Jaana Jokitulppo, A-Insinöörit Akustiikka

klo 15.25 Kuulonsuojainten valinta ja käyttö
Heli Koskinen, Työterveyslaitos

klo 15.45 Päätössanat ja loppukeskustelu
Rauno Pääkkönen, Tmi Rauno Pääkkönen

 

Puhujat:

Rauno Pääkkönen

Tapani Ollila

Jaana Jokitulppo

Heli Koskinen