

Ihmisellistä työelämää
Vuorovaikutustaidot ovat ensisijaisen tärkeitä työelämätaitoja.
Vuorovaikutus on aina kahden tai useamman tahon summa. Tulemmeko kuulluksi, nähdyksi ja huomioiduksi? Vaalitaanko osaamistamme ja kannustetaanko kyvykkyyttämme, jaetaanko palautetta rakentavasti, noustaanko oppimistilanteisiin yhdessä ja saammeko tukea? Työyhteisön vuorovaikutuksellinen ilmapiiri koskettaa paitsi useaa työn osa-aluetta, myös sen jokaista osallista. Miten laadukas vuorovaikutus muovaa työelämää? Miksi on tärkeää, miten olemme?
Kohtaamisella on merkitystä, myös työelämässä.

Työhyvinvointi 2022 ihastuttaa ohjelmallaan
Työhyvinvointi-messujen syksyn ohjelmakattaus tarjoaa merkityksellisiä kohtaamisia. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa koetaan mielenkiintoisia puheenvuoroja, paneelikeskusteluja ja seminaariosuuksia - kaiken keskiössä ihminen.
Tapahtuman huippupuhujina ihastuttavat muun muassa mestarivalmentaja Jukka Jalonen, ravintoloitsija Henri Alen, erityisasiantuntija Peter Peitsalo, toimittaja Nicklas Wancke, mielenvalmentaja Varpu Hintsanen, työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka sekä työyhteisöpedagogi Merja Karjalainen.

Työpiste I Millä taidoilla pärjää työelämässä 2030-luvulla?
Tulevaisuuden työntekijä tuntee itsensä, tulee ulos lokerosta, hyödyntää muiden osaamista ja kohtaa muutokset luovasti. Tuloskuntoa pitäisi olla, mutta miten onnistuu itsensä päivittäminen kiireen keskellä?
Onko minun osaamisellani kysyntää vielä 2030-luvulla? Millaisia kykyjä työntekijöiltä odotetaan? Työterveyslaitoksen asiantuntijat valottavat tulevaisuuden työelämää julkaisussaan ”Hyvinvointia työstä 2030-luvulla”. Tässä artikkelissa kysytään heiltä, millä ominaisuuksilla saa paikan jatkossa.

TTT-lehti I Työvoimapula ratkesi hierarkiaa purkamalla
Lääkäripula hellitti Keravalla työskentelykulttuuria ja asenteita muuttamalla sekä henkilöstön tarpeita kuuntelemalla. Olisiko toimintamallista apua myös muilla työvoimapulasta kärsivillä aloilla?
Keravan terveyskeskuksella oli kriisi ja pula lääkäreistä. Tilannetta ratkomaan palkattiin terveydenhuollon erikoislääkäri Petja Orre, joka nosti terveyskeskuksen nopeasti jaloilleen. Puhutaan Keravan ihmeestä.
Lääkäreiden rekrytoiminen on ammattilaisista kilpailemista. Koska lääkäreitä on liian vähän, työnantajan on houkuteltava heitä. Rekrytointi on neuvottelua siitä, mitä työnantajalla on tarjota. Orre muistuttaa, että suurin osa ihmisistä käy töissä saadakseen palkkaa. Raha ei kuitenkaan yksin riitä motivaattoriksi silloin, kun työntekijällä on mahdollisuus valita, missä hän työskentelee. Työnantajan on tehtävä itsestään houkutteleva muilla keinoin.

Työpiste I Psykologinen palautuminen työstä - nämä kuusi kokemusta edistävät sitä
Työstä palautuminen tarkoittaa kehon ja mielen elpymistä työn rasituksista. Riittävä palautuminen estää työstressin kasaantumista, ehkäisee terveysongelmia ja suojaa työuupumukselta.
Palautuminen on riittävää, kun vapaaillan, viikonlopun tai loman jälkeen tuntee olevansa virkistynyt ja valmis palaamaan töihin. Uutta työpäivää ei tarvitse aloittaa ennestään väsyneenä ja kuormittuneena.
– Oleellista on, että jaksaa myös vapaa-ajalla tehdä itselleen mieluisia ja tärkeitä asioita. Kaikki vapaa-aika ei saisi mennä työstä toipumiseen, sanoo tutkija, psykologi Anniina Virtanen Työterveyslaitoksesta.

TTT-lehti I Takamuksen työvuoro – lantionnosto saa pakarat, alaselän ja takareidet ahkeroimaan
Pakaralihaksella on tärkeä tehtävä ylläpitää asentoa ylös noustessa ja liikkuessa. Istumatyötä tekevän on tärkeää vahvistaa myös alaselkää.
Pakaralihasta olisi hyvä herätellä ja voimistaa päivän mittaan, koska istuessa se lepää ja voi jäädä ikään kuin nukuksiin. Jos pakarat ovat heikot, muille kehon lihaksille ja nivelille kohdistuu liikaa kuormaa, mikä voi johtaa lantion virheasentoon, ryhtiongelmiin ja selkäkipuihin.
Näytteilleasettajana MM.
Yhteistyössä:

Pääyhteistyökumppanit
Tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat Työterveyslaitos, keskinäinen vakuutusyhtiö Fennia, työeläkeyhtiö Elo sekä Rastor-instituutti. Pääyhteistyökumppaneidemme vinkkejä työhyvinvoinnista kuulet tapahtuman aikana järjestettävistä seminaareista.
Ajatuksia ja neuvoja työkyvystä ja -hyvinvoinnista tarjoaa lisäksi mediakumppanimme TTT-lehti.

#Työhyvinvointi

13.–15.9.2022
Tampereen Messu- ja Urheilukeskus
#Työhyvinvointi #IhmisellistäTyöelämää
Työelämä muuttuu jatkuvasti ja työ on murroksessa.
Työhyvinvointi-messuilla 2022 syvennytään vuorovaikutukseen.
Vuorovaikutustaidot ovat ensisijaisen tärkeitä työelämätaitoja. Työyhteisön vuorovaikutuksellinen ilmapiiri koskettaa paitsi useaa työn osa-aluetta, myös sen jokaista osallista. Miten laadukas vuorovaikutus muovaa työelämää? Miksi on tärkeää, miten olemme? Työhyvinvointi on moniammatillista yhteistyötä ja parhaasta lopputuloksesta vastaamme yhdessä.
Kohtaamisella on merkitystä, myös työelämässä.
Varaa osasto › Rekisteröidy kävijäksi ›Aukioloajat
Tiistaina 13.09.2022 klo 10:00-17:00
Keskiviikkona 14.09.2022 klo 10:00-17:00
Torstaina 15.09.2022 klo 10:00-16:00
Ajankohtaista
-
28.06.2022
Työpiste I Millä taidoilla pärjää työelämässä 2030-luvulla?
-
28.06.2022
TTT-lehti I Työvoimapula ratkesi hierarkiaa purkamalla – parhaallekaan työntekijälle ei sallita huonoa käytöstä
-
28.06.2022
Työpiste I Psykologinen palautuminen työstä – nämä kuusi kokemusta edistävät sitä
-
09.06.2022
TTT-lehti: Takamuksen työvuoro – lantionnosto saa pakarat, alaselän ja takareidet ahkeroimaan
-
12.05.2022
TTT-lehti: Työfysioterapeutin suoravastaanotto ennaltaehkäisee tule-vaivoja
-
28.03.2022
TTT-lehti: Onko työpaikallasi jo tehty lakisääteinen radonmittaus?